Vandra i underbara Kaukasus

Mellan Georgien och Ryssland ringlar sig den 1 100 km långa bergskedjan Kaukasus. Kaukasus är en fantastisk miljö för bergsvandring. Efter en första provtur 2013 är jag övertygad om att det här området inom några år kommer att bli en mycket populär vandringsdestination.

Jag har hört Kaukasus jämföras med hurdant Alperna var innan dalarna fylldes med skidorter. Men än så länge är Svanetien en dold pärla. Vyerna från de 5 000 meter höga bergen är fantastiska. Maten är god och den georgiska gästvänligheten lämnar ingen oberörd.

Vår fyra dagar långa rutt går från Stepantsminda till byn Shatili. Vi bär endast en lätt packning under dagen. All utrustning transporteras med häst mellan våra läger.Molns resa tar dig från Tbilisi med egen chaufför och minibuss till Stepantsminda där vi startar vår fyra dagar långa vandring till Shatili. Under vägen till Stepantsminda hinner vi med en kortare (3-4h) vandring. Totalt vandrar vi fem dagar. Vår lokala guide Tinatin Ididze är född och uppvuxen i bergen. Hon är en källa av kunnskap om Georgien, dess natur och historia. Hon leder ett friluftsföretag som har specialiserat sig på hästturer i bergen.

Program

Dag 1. 21.5. Vi bekantar oss med staden Tbilisi. Middag på en trevlig restaurang. Vi övernattar på hotel i Tbilisi.

Dag 2. 22.5. Tbilisi - Ananuri - Dalen Khada - Stepantsminda
Idag åker vi till Spepantsminda via dalen Khada var vi gör en 3-4 h (12 km) lång vandring i bergen. Under vägen till Khada besöker vi Ananuri fort (XIV-XVIIcc). Efter vandringen kör vi vidare till Stepantsminda var vi övernattar på pensionat.

Dag 3. 23.5. Stepantsminda - Roshka - Arsha - Stepantsminda
Den första längre vandringsdagen. Vi kör med terrängbil upp till Gergeti St Trinity-kyrkan, besöker kyrkan och börjar vandra i riktning mot Gergeti-glaciären nära Mount Kazbek. Om vi ​​har tid (beroende på vår takt) korsar vi floden som rinner genom de alpina ängarna och går upp till glaciären. Vi går delvis samma väg tillbaka till byn Arsha där chauffören möter oss och kör tillbaka till pensionatet i Stepantsminda.
• Högsta höjd: 3320m.
• Vandring: 20 km.
• Total tid 7-8 timmar.
• Svårighet: tung.

Dag 4. 24.5. Juta - passet Sadzele - Roshka
En av de minst kända vandringslederna i Georgien. Låg chans att se några vandrare idag.  Vi vandrar över passet på ca 3000m över havet, och fortsätter ner till byn Roshka
• Högsta höjd: 3080m.
• Vandringstur: 17 km.
• Total tid 6-7 timmar.
• Svårighetsgrad: tung.

Dag 5. 25.5. Arkhoti (Amgha) - Tanie.
En dagstur till det spektakulära Chiukhi-bergen, målet är sjöarna Abudelauri som ligger långt norr om den östra delen av Kaukasusbergen på en höjd av 2500 meter vid foten av Chiukhi-massivet. Övernattning på det lokala pensionatet i Roshka
• Högsta höjd: 2840m.
• Vandringstur: 14 km.
• Total tid 5-6 timmar.
• Svårighet: medel.

Dag 6. 26.5. Roshka – Gudani - vandring längs en kamm - passet Datvijvari -  Shatili.
Från Roshka åker vi bil till Gudani (1800m), från Gudani vandrar vi längs Gudani-åsen upp till 3000m och sedan ner till Kistani, där vi möter vår bil och reser vidare till byn Shatili - en historisk höglands by / fästning som ligger i den djupa Arghuni-dalen på 1460 meter över havet nära gränsen till Ingushetia. Byn är faktiskt ett unikt komplex av medeltida fästningar och befästade bostäder av sten och murbruk, som fungerade både som ett bostadsområde och som en fästning i den nordöstra utkanten av landet. Fästningen består av terrasserade strukturer dominerade av lägenheter med platta tak och cirka 60 torn som tillsammans skapar en enda befästningskedja.
• Högsta höjd: 2950m.
• Vandringstur: 14km.
• Med bil: 15km (1 timme).
• Total tid 6-7 timmar.
• Svårighetsgrad: mellantung.

Dag 7. Vi åker med minibuss till Tbilisi. På vägen har vi lunch. 150 km (4 timmar) Övernattning på hotel.

Dag 8. Ledig dag i Tbilisi. Vår lokala guide hjälper dig att hitta intresanta besöksmål. Övernattning på hotel.

Dag 9.  Återvänder hem.

Plats. Kaukasus, Georgien.

Datum. 21 -28.5.2020

Resans längd. 8 dagar. 5 vandringsdagar.

Antal deltagare. Minimum 2, max 6.

Svårighetsgrad. Avancerad.

Logi. Pensionat och enklare hotel under vandringen. Fyra nätter i Tbilisi på hotel i två personers rum. Möjligt att boka en persons rum också.

Guide. Lokal guide. Tinatin Ididze.

Pris. 1660€

Försäkring. Ansvarar deltagarna själva för.

Ingår i priset. Färdledare, mat under vandringen och första kväkllens middag i Tbilisi, transporter och boende i Georgien.

Ingår inte i priset. Resa till Georgien (Tbilisi). Middag och lunch i Tbilisi, Deltagarna sökes från Tbilsi flygplats.