Hiihtovaelluskurssi.Syötteen kansallispuisto

Aloiteleville talviretkeilijöille

 

Syötteen kansallispuisto tunnetaan tykkylumen verhoamista kuusikoistaan sekä laajojen avosoiden ja vaarojen mosaiikista. Umpihankihiihdon MM -kilpailujen kotimaastossa riittää lunta ja pakkanenkin voi paukkua eli talviretkeilyyn on erinomaiset edellytykset.

Viikonlopun aikana perustamme perusleirin, josta käsin teemme retkiä ympäröivään luontoon harjoitellen suunnistamista, eri välineiden käyttöä ja muita talviretkeilytaitoja: veden hankkimista ja ruuan valmistamista, suunnistamista, hätämajoittumista ja niin edelleen. Liikkuminen tapahtuu suksilla eli tarvitset metsä- tai tuntusisukset tai liukulumikengät, mutta aiempaa kokemusta latujen ulkopuolella liikkumisesta ei tarvitse olla.

Ensimmäisen yön vietämme mukavasti Hotelli Iso-Syötteen tunturimökissä ja nautimme Hilltop-ravintolan päivällisestä ja aamiaisesta. Seuraavat kaksi yötä vietetään telttamajoituksessa kansallispuitossa. Perusleirissä on käytössä tilava messiteltta ja retkikeittimet ruuan valmistukseen. Yöt vietetään pienemmissä vaellusteltoissa (2hlö/teltta tai voit tuoda oman telttasi).

Retken ohjelma
Päivä 1. Kuljetus Oulusta Hotelli Iso-Syötteelle. Päivällinen sekä tutustuminen viikonlopun ohjelmaan ja varusteiden tarkastus ja pakkaaminen.

Päivä 2. Aamiainen ja kuljetus aloituspaikalle Oksanperään. Siirtymä suksilla perusleiriin Torassuon suunnalle (6km), leirin pystytys ja talviretkeilytaitojen opiskelua.

Päivä 3. Päiväretki (10km) perusleiristä Ahmavaaran näköalapaikalla. Leirielämää ja talvivaellustaitojen opettelua. Rakennetaan hätämajoite, jossa halukkaat voivat yöpyä.

Päivä 4. Leirin purku ja paluu suksilla Syötteen Eräpalveluiden - husky-farmille (6km), jossa lounas ja mahdollisuus käydä suihkussa ennen kotimatkaa. Paluukuljetus Ouluun.

Molnin retkille pohjoismaissa pääsee helposti junalla ja bussilla
Matkusta lähimmälle juna-asemalle, josta me noudamme sinut tai köröttele bussilla perille asti. Tälle retkelle pääset kätevästi junalla Ouluun, josta noudamme sinut, tai bussilla suoraan Hotelli Iso-Syötteelle.

Vuokravarusteet:
- Vuokrapalveluita: www.kuinoma.fi & www.retkirent.fi

- Syötteen Luontokeskukselta saa erilaisia suksia vuokralle. Taigavire.fi

- Molnilta löytyy vuokralle OAC Kar 147 liukulumikenkiä X-Trace-siteillä (3 paria) ja useita Madshus VOSS -tunturisuksia (yleisside, suomupohja) sekä jokunen pari ns. safarikenkiä hiihtojalkineiksi. 30eur/pari.

- Molnilta löytyy vuokralle kaksi lämmintä talvimakuupussiyhdistelmää (paksu untuva ja ohut kuitu sekä makuupussilakana). 30 eur/retki.


Jaakko "Korpi-Jaakko" Heikka
Erä- ja luonto-opas

Korpi-Jaakko on talvivaeltamiseen ja arktisiin hiihtoretkikuntiin erikoistunut erä- ja luonto-opas ja Suomen kokenein alallaan. Päätyönään hän pyörittää Ankarat avotunturit opastoimintaa. Korpi-Jaakko on tehnyt Lapin vaelluksia lähes 20 vuotta ja pitkiä arktisia hiihtoretkikuntia noin 10 vuotta. Hän on mm. hiihtänyt kahdesti Grönlannin mannerjäätikön yli, hiihtänyt viisi kertaa Vatnajökull-jäätikön poikki ja tehnyt kuusi pitkää talvivaellusta Huippuvuorilla. Jaakon lähtökohtana talvivaeltamiseen on turvallisuus ja mukavuus: Miksi kärsiä turhaan, jos saman asian voi tehdä myös mukavasti?

Paikka. Syötteen Kansallispuisto.

Päivämäärä. 2022

Matkan kesto. 4 päivää. 3 vaelluspäivää. Torstaina tapaamme Oulussa iltapäivällä josta yhteiskuljetus Syötteelle, sisältyy hintaan. Ouluun pääset helposti junalla tai linja-autolla. Sunnuntaina kuljetus iltapäivällä takaisin.

Osallistujien lukumäärä. 6 - 8 henkilöä.

Opas. Jaakko Heikka  Apuopas: Roope Roine

Vaativuusaste. Keskitaso

Hinta.  655€.

Vakuutus. Osallistujien on huolehdittava itse vakuutuksestaan. Matkavakuutusta suositellaan.

Hintaan kuuluvat. Opastus ja koulutus, majoitus (yksi yö mökissä Syötteellä 2hh huoneissa ja kaksi yötä teltassa), ruokailu (perjantai: illallinen, lauantai: aamiainen,  Sunnuntai: lounas), ahkio, telta ja siirtymiset Oulusta Syötteelle ja takaisin.

Molnilta voi vuokrata: Suksia ja makuupussin.

Hintaan ei kuulu. Matkat Ouluun tai Syötteelle, lauantai lounas ja päivällinen sekä sunnnuntai aamiainen, vakuutus.