Keväthiihtoretki Sarekin kansallispuiston syrjäisiin laaksoihinKevättalvella Sarekin kansallispuistossa vierailevia on vähän, ja usein hiihtelemme päiviä näkemättä kuin muutaman muun retkeilijän. Dramaattisten tunturihuippujen ympäröimänä valitsemme oman reittimme koskemattoman lumen läpi. Joinakin päivinä nautimme upeista maisemista ja rentoudumme lumisohvilla lounaan aikana ja toisina päivinä kuljemme syvän lumen ja lumimyrskyjen läpi. Joka ilta pystytämme teltat ja rakennamme oman leirin lumeen. Valmistamme maukkaita paikallisista erikoisuuksista valmistettuja illallisia ja kurkistamme teltan läpi nähdäksemme revontulet.

Retki on yhteistyö Molnin ja paikallisen Laponia Adventures yrityksen välillä. Mirja & Christian ovat paikallisia tunturioppaitta joilla pitkä kokemus talviretkien järjestämisestä Sarekin ja Padjelantan kansallispuistoissa.

Ideamme on koota pieni porukka innokkaita ulkoilma-ihmisiä kokemaan yhdessä Sarekin kansallispuiston talvista kauneutta. Sarekin kansallispuisto on yksi Ruotsin vaikuttavimmista tunturialueista. Koko maassa on kaksitoista vuorta, jotka ulottuvat yli 2000 metrin korkeuteen, ja täältä löydät kuusi niistä.

Aloitamme retken Sarekista länteen ja seuraamme Ruohtesvággea Skarjalle nähdäksemme Rapan ylälaakson ennen kuin jatkamme pohjoiseen. Sarek-hiihtoretki on raskain talviretkemme ja Sarekissa vieraileminen suksilla edellyttää hyvää kuntoa.  Etsimme osallitujia, jotka toimivat hyvin tiimissä ja jotka selviävät epämukavista olosuhteista. Ota yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää fyysisestä kyvystäsi tai kokemustasostasi. Suunnitelmana on: Nauttia dramaattisista tunturimaisemista, kokea yhteisöllisyys ja tiimihenki, syödä hyvin ja voida hyvin.

Ruoka ja majoitus
Ensimmäisenä yön yövymme Jokkmokin keskustassa sijaitsevassa majatalossa, jossa jaat huoneen muiden retkelle osallistuvien kanssa. Lähes 100 vuotta sitten rakennettu talo oli valtion metsäyhtiön omistuksessa paikallisen metsänhoitajan kotina. Paikkaa ylläpitävä Caisa valmistaa meille illallisen ja aamiaisen.

Kerro meille varausta tehdessäsi, jos pidät kasvis- tai vegaanisesta ruoasta tai jos sinulla on allergioita.

Yövymme seuraavat kuusi yötä tunturissa korkealaatuisissa Hilleberg-teltoissa, jotka on tehty kestämään kovaakin tuulta ja lumen rasitusta. Jaat 3 hengen teltan toisen ryhmän jäsenen kanssa ja kuljetatte ja pystytätte teltan yhdessä. Retken hintaan sisältyy talvimakuupussit ja eristetyt makuualustat, jotta voit nukkua lämpimänä koko yön. Retkellä aamiainen ja illallinen valmistetaan yhdessä ryhmäteltassamme. Päätämme retken  STF tunturimaja Saltoluoktan ravintolassa, joka tunnetaan erinomaisesta ruoastaan. Mutta ennen illallista käydään kaivatussa suihkussa ja nautitaan kuumasta saunasta. Yövymme myös retken viimeisen yön Saltoluoktassa lämpimissä huoneissa, joissa on mukavat vuoteet.

Miten pääset Jokkmokkiin?
Nouse yöjunaan Tukholmassa illalla ja saavut Jokkmokkiin seuraavana aamuna. Tämä ei ole vain paras vaihtoehto planeetalle, se on myös kiva kokemus. Aamulla nouset junasta Murjekissa, ja vaihdat bussiin 43 viimeisen tunnin matkaa varten ennen saapumistaan ​​Jokkmokkiin. Halutessasi voit myös lentää suoraan Tukholmasta Luulajan lentokentälle, josta voimme järjestää noudon. Voimme noutaa sinut suoraan Luulajan lentokentältä tai mistä tahansa Luulajan keskustan hotelleista. Päätämme retken Saltoluoktan tunturimajaan. Jos päätät matkustaa bussilla ja junalla, voit varata bussilipun bussista 93 Kebnatsin linja-autoasemalta ja vaihtaa yöjunaan Tukholmaan Gällivaressa. Sinulle, joka päätät lentää, voimme järjestää kuljetuksen Luulajan lentokentälle. Ole yhteydessä Molniin niin autamme matkan suunitelussa.

Saapuminen ja lähtö
Tapaamme sinut Jokkmokkissa majatalossa 1. päivänä klo 12.00 tai noudamme Luulajasta klo 10.30, jos lisäät noudon varaukseesi.

Lähtö: Varaa bussi- ja junalippu mihin aikaan päivästä tahansa tai varaa kuljetus Luulajan lentokentälle. Olemme paikalla ajoissa kaikille lennoilla klo 15.00 jälkeen.

Reittisuunnitelma
Mukana ateriat, jotka on merkitty joka päivä B = aamiainen, L = lounas ja D = päivällinen.

Päivä 1 Saapuminen Jokkmokkiin ja valmistelut (L, D)
Noudamme sinut Jokkmokkin majatalosta ja ajamme toimistollemme aivan Jokkmokkin ulkopuolelle. Syömme lounaan yhdessä. Iltapäivällä harjoittelemme teltan pystyttämistä ja kokeilemaan suksia & monoja. Autamme kaikki myös tarkistamaan ja pakkaamaan ryhmävarusteita ja yhteisen ruoan viikon ajaksi. Kun kaikki on pakattu ja valmista, suuntaamme takaisin majataloon, jossa sinulla on aikaa kirjautua ja käydä suihkussa ennen kuin nautimme illallisen ravintolassa.

Päivä 2 Hiihdämme Sarekiin (B,L,D)
Aamiaisen jälkeen pakkaamme minibussin ja suuntaamme länteen Laponian maailmanperintökohteeseen. Seuraamme mutkaista tietä noin kolme tuntia syvälle tunturialueelle, kunnes tie päättyy pieneen kylään nimeltä Ritsem. Tästä jatketaan moottorikelkalla kansallispuiston rajalle, josta jatkamme Sarekiin suksilla. Hiihdämme tunnin tai kaksi ja löydämme mukavan paikan pystyttää leiri yöksi. Syömme illallisen ja nukumme hyvin pitkän matkapäivän jälkeen. Etäisyys suksilla: n. 4 km, nousua/laskua: +50m, arvioitu hiihtoaika: 1-2h

Päivä 3 Sarekin kansallispuisto (B,L,D)
Jätämme tunturikoivumetsän taaksemme ja jatkamme noin 15 km loivaa ylämäkeä ja perustamme leirin yöksi. Syömme matkalla lounaan  ja valmistamme illalla leirissä runsaan maittavan illallisen. Etäisyys suksilla: n. 15 km, nousua/laskua: +250 m, arvioitu hiihtoaika: 7h

Päivä 4 Ruohtesvágge (B,L,D)
Jatkamme Ruohtesvággen laakson läpi. Lumi- ja sääolosuhteet ratkaisevat päivän tarkan reitin ja etäisyyden. Etäisyys suksilla: noin 15 km, nousua/laskua: -100 m, arvioitu hiihtoaika: 7h

Päivä 5 Extrapäivä (B,L,D)
Kaikilla talviretkillämme Sarekin kansallispuistossa on suunniteltu lisäpäivä, jotta voimme reagoida sää- ja lumiolosuhteisiin.

Päivä 6 Sarekin Kansalispuiston sydän (B,L,D)
Heräämme keskellä Sarekin kansallispuistoa korkeiden huippujen ympäröimänä ja kilometrien päässä sivilisaatiosta. Olemme nyt Skarjassa, jossa Rapajoki syntyy ja jatkuu pohjoiseen. Etäisyys suksilla: noin 12 km, nousua/laskua: +50/-50 m, arvioitu hiihtoaika: 7h

Päivä 7 Hiihdämme ulos kansallispuistosta (B,L,D)
Hiihtelemme Äpharin ja sen dramaattisten huippujen ympärillä. Viimeinen leirimme on Sarekin ja Stora sjöfallet -kansallispuistojen rajalla. Etäisyys suksilla: noin 15 km, nousua/hlaskua: lähellä 0, arvioitu hiihtoaika: 7h

Päivä 8 Saapuminen Saltoluoktan tunturimajalle (B,L,D)
Hiihtelemme kansallispuistosta kiertäen tulivuoren muotoista Sluggan huippua. Moottorikelkka vie meidät viimeisen osuuden Saltoluoktan tunturimökille, jossa lopetamme retken. Juhlistamme iltaa ansaitulla saunalla ja illallisella ravintolassa. Etäisyys suksilla: n. 8 km, nousua/laskua: +50/-150 m, arvioitu hiihtoaika: 4h

Päivä 9 Kotimatka (B) Syömme aamiaisen ravintolassa ennen kuin on aika sanoa hyvästit ja valmistautua kotimatkallesi. Saltoluoktan tunturimaja järjestää moottorikelkkakuljetukset Langasjärven toisella puolella sijaitsevalle bussipysäkille.

Paikka. Padjelantan Kansallispuisto. Ruotsi.

Päivämäärä. 2023

Matkan kesto. 9 päivää. 7 retkipäivää.

Vaativuusaste. Vaativa.

Osallistujien lukumäärä. 4-10 henkilöä.

Hinta. 2400 €.

Vakuutus. Osallistujien on huolehdittava itse vakuutuksestaan. Matkavakuutusta suositellaan.

Hintaan kuuluvat. Opastus. Sukset & monot ja ahkio. Talvimakuupussi. Ruoat (ohjelman mukaan), Kuljetus kansallispuistoon Jokkmokkista ja takaisin. Yöpyminen Jokkomokissa ja Saltoluoktan tunturiasemalla.

Hintaan ei kuulu: Matkat Jokkmokkiin, Vakuutus.