Big Salmon River, 330 km, Yukon.

Kanadan Yukon-alue tunnetaan kultaryntäyksestä ​​ja laajasta erämaa luonnostaan. Retkemme kohde on Big Salmon joki, Yukon-joen syrjäinen villi sivujoki, joka virtaa alueiden läpi jossa hirvi, majavat, sudet ja karhut vaeltavat ja taimen, harjus ja lohi elävät joessa. Big Salmon kulkee Cyr-vuoren ja Big Salmon -vuoriston välisessä upeassa laaksossa. Kymmenen päivän aikana melomme koko Big Salmon joen.

Retki alkaa järvillä ja hitaasti virtaavilla osuuksilla, tämä antaa meille aikaa oppia ja parantaa melontatekniikkaamme ennen kuin joki alkaa virtaamaan nopeammin. Big Salmon järven jälkeen joki on kapea ja vesi liikkuu nopeasti tiukkojen mutkien ohi, kanoottiin ohjaaminen vaati hiukan teknistä taitoa. Big Salmon joki on kirkasvetinen, joessa on paljon I-II + luokan koskia. Myöhemmin joki laajenee ja muuntuu tasaisesti virtaavaksi joeksi. Tämä retki sopii hyvin keskitasoisille tai hiukan melontaa harrastaneille melojille, joilla on aikaisempaa kokemusta helpoista koskista ja jotka haluavat kokea villin erämaan ja oppia lisää melonnasta.

Matkan varrella tutustumme myös hylättyihin Kultaryntäyksen siirtokuntiin ja Teslin Tlingitin, Kaska Denan ensimmäiset kansojen kulttuurin ja alueisiin.

Aloitamme retken Quiet Lake järveltä, jonne pääsemme 230 km: n automatkan jälkeen. Seuraamme Canol Road tietä Yukonin pääkaupungista Whitehorsista. Ensimmäiset kaksi päivää melomme kolmen järven läpi. Big Salmon Range vuoriston karujen vuorten ympäröimät pienet järvet saavat meidät tuntemaan olomme kotoisaksi erämaassa. Melomme Big Salmon -joen ja Yukon -joen yhtymäkohtaan ja jatkamme Yukon-jokea Carmacksin kylään, missä kuljetus odottaa meitä ja 200 km:n paluumatkaa Whitehorseen.

Retken toinen opas on kokenut Kanadalainen melontaopas Karen Jettmar. Hän on johtanut erämaa-retkiä kanootilla vuodesta 1983 ja kirjoittanut arvostetun jokioppaan Alaskaan (The Alaska River Guide). Hän välittää syvästi erämaiden säilyttämisestä ja valmistaa hämmästyttäviä leiriruokia. Jokia joita Karen melonut Alaskassa ja Kanadassa: Tatshenshini-Alsek, Kongakut, Noatak, Hulahula, Thomsen (Banks Island), Thompson (BC), Lillooet (BC), Snake (Yukon), Stewart (Yukon), Beaver (Yukon) , Kobuk, Sheenjek, Chandalar, Susitna, Chulitna, Kokolik, Utukok, Aichilik, John, Alatna, Wild, North Fork Koyukuk, Savonoski, Situk, Eagle, Togiak, Copper, Nizina ym.

Ohjelma.

Päivä 1: Saapuminen Whitehorseen ja siirymme majoitukseemme (olemme löytäneet loistavan hostellin, joka palvelee seikkailumatkailijoita.) Käymme läpi matkaohjelman ja varusteet. Niin että jokaisella on asianmukaiset varusteet matkaa varten. Vapaa-aika Whitehorsessa, voi tehdä viime hetken ostoksia. Yöpyminen Whitehorsesa.

Päivä 2: Lähdemme Whitehorsista varhain. Matkaamme itään Alaska-Highwaytä pitkin, sitten pohjoiseen South Canol -tietä. Tämä soratie on jäljelle 450 kilometrin öljyputkesta, jonka Yhdysvaltain armeija rakensi toisen maailmansodan aikana raakaöljyn toimittamiseksi Luoteisalueilta. Se hylättiin kuukausien kuluttua valmistumisesta. Jäljellä on vain joitakin sota-ajan koneiden jäännöksiä ja tie villiin pohjoiseen. Saavumme Quiet Lake -järvelle iltapäivällä ja kokoamme Ally-kanootimme. Jos aika sallii, melomme leiripaikkaan joka on kauempana järvellä. Jos vähemmän aikaa yövymme leirintäalueella vesilelaskupaikkan yhteydessä ja harjoitellemme melontaa illalla.

Päivä 3: Melomme Quiet lake järven kauniiden hiekkarantojen ohi Big Salmon -joelle. Leiriydymme yöksi joen läheisyyteen missä on erinomaiset kalastusmahdollisuudet. Kaikki leirimme sijaitsevat joen vieressä sorarannoilla tai metsän reunalla.

Päivä 4: Poistumme järvialueelta ja aloitamme Big Salmon joen melonnan. Joki mutkittele Caribou Creek, Grey Creek ja Scurvy Creek alueiden läpi. Big Salmon Range vuoristo kohoaa länteen ja Mt. St. Cyr ja Tower Peak nousevat itään, vuorten huiput ovat noin 2000 metriä. Joenvarsi on tiheää kasvillisuutta, mutta on mahdollista havaita hirviä, karhuja, ilveksiä ja susia. Varmasti näemme majavia ja ​​kotkia. Jos aika sallii niin vaellamme harjanteelle josta panoraamanäkymä Pelly-vuorille.

Päivä 5: Melontapäivä. Tämä ja seuraava päivä ovat joen vauhdikkaampia nopeimpia osuuksia.

Päivä 6: Melontapäivä. Saavuttaessaan Moose Creek -alueelle, melomme isoimpien koskien läpi.

Päivä 7: Melontapäivä. Vuoristoiset maisemat vaihtuvat, kun Big Salmon joki virtaa leveän, matalan laakson läpi. 

Päivä 8: Melomme Big Salmon ja Yukon-jokien yhtymäkohtaan ja vierailemme autiossa ensimmäisen kansakunnan Little Salmon kylässä.

9. päivä: Melomme nyt Yukon-jokea. Leiriydymme Little Salmon joen yhtymäkohdassa.

Päivä 10: Jatkamme Carmacksiin, jossa voimme viettää viimeisen yön. Carmacksin perusti Klondike Kultaryntäyksen ensimmäiset löydöt tehnyt, George Carmack. 

Päivä 11: Tutustumme Carmacksiin aamulla tai melomme viimeisimmältä leirintäalueelttamme Carmacksiin, riipu miten matka edenyt. Pakkammme tavarat autoon ja ajamme takaisin Whitehorseen, noin 3 tunnin ajomatka. Majoitusta hostellissa / hotellissa. 

Päivä 12: Matkustamme kotiin. 

 


 

Ajankohta: 27.7. – 7.8.2020.
Hinta: 2400,- EUR
Sisältyy hintaan:
• Kokeneet melontaoppaat, Karen Jetmar & Roope Roine.
• Kanootti, pelastusliivi, mela.
• Kuljetukset joelle ja joelta.
• Turvavarusteet (ensiapupakkaus, heittopussit, karhu-suihkeet, hätäviestintälaite).
• Kaikki ateriat ja alkoholittomat juomat kanootimatkalla.
• Lentokenttäkuljetukset Whitehorsessa.
• Yksi yö hotellissa Whitehorsessa ennen ja jälkeen melonnan.
• Kaikki muut yöt melonnan aikana 2 hengen telttoissa.
• Retkeilyvarusteet (keittimet, kattilat ja pannut, astiat, teltat jne.)
Ei sisälly hintaan:
• Ateriat Whitehorsessa, Carmacksissa tai automatkan aikana.
• Lennot Whitehorseen.
• Kalastusvälineet ja luvat.
• Alkoholijuomat.
• Makuupussit ja makuualustat.
• Matkavakuutus.

Lyhyesti retkestä:
Melomme 17-jalkaisilla Ally-kanooteilla, kaksi henkilöä per kanootti. Keskimääräinen päivämatka on noin 5–7 tuntia melontaa sääolosuhteista riippuen. Nopeasti liikkuvan virran takia matkustamme noin 15–65 km päivässä. Käytämme Leave No Trace -leirintätekniikoita.
Sää: Kesällä lämpötila voi vaihdella 0 ° C illalla -  25 ° C asteeseen päivällä. Odottaa erilaisia ​​sääkuvioita kuumista, rauhallisista, kesäpäivistä sateeseen, tuuliin ja kylmään.
Kalastus: Melomme kalarikkaiden alueiden läpi. Taimenta, Harjusta ja  Haukea. Ja elokuussa Koiralohi (Chum salmon) liikkuu jokea ylös.
Passi / Viisumi: Suomalaiset tarvitsevat passin Kanadaan. Ei viisumia.